sans gluten
glutén nélkül
Beigli |
Hozzávalók: 50 dkg Barbara kelt tészta lisztkeverék, 1,3 dl tej, 1 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 tojás, késhegynyi só.. Elkészítése: 1. Kovászt készítünk: az élesztőt, cukrot, 2 ek. lisztet, 1 dl langyos (40 0C-os) tejjel kézi turmixgéppel csomó-mentesre keverjük, szobahőmérsékleten 10-15 percig kelesztjük. 3. Összeállítjuk a tésztát: A maradék liszthez hozzáadjuk a margarint, sót, tojást, a maradék tejet, a kész kovászt, majd összegyúrjuk. Ha keménynek találjuk a tésztát kevés margarint tehetünk hozzá. Míg kelesztjük a tésztát, összeállítjuk a töltelékeket. (Ehhez a tésztamennyiséghez 10 dkg dióra és 10 dkg mákra lesz szükségünk) DIÓS ill. MÁKOS TÖLTELÉK: 10 dkg dió (ill. mák), 8 dkg porcukor, 1 teáskanál olvasztott margarin, csipet citromhéj, 0,5 –1 dl meleg tej szükség szerint (a töltelék kenhető legyen) A tésztát kb. 3-5 mm-es vastagságúra nyújtjuk, óvatosan rákenjük a tölteléket és nem túl szorosan feltekerjük. A tetejét tojás sárgájával, majd ha megszáradt tojás-fehérjével lekenjük, tetejét megszurkáljuk. 180 0C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. |
Diós kosárka |
Hozzávalók:
A tésztához valókat összegyúrjuk és negyed óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészát és szaggatóval kerek formákat szaggatunk belőle, mellyel kibéleljük a margarinnal kikent kosárkaformákat. Kb 10 percig 180 fokon elősütjük. A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukorral, dióval kikavarjuk. Az elősütött kosárkaformák aljára egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd ráhalmozzuk a diós tölteléket. Előmelegített sütőben 180 fokon halványra sütjük. |
Fánk |
Hozzávalók: 25 dkg kelt tészta lisztkeverék, 2,5 dl tej, 1 dkg élesztő, 2,5 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, késhegynyi só.. Elkészítése: 1. Kovászt készítünk: 1 dkg élesztőt, 1 ek. porcukrot, 2 ek. lisztet, 1dl langyos (40 0C-os) tejjel kézi turmix-géppel csomómentesre keverjük, szobahőmérsékleten 10-15 percig kelesztjük. 2. Összeállítjuk a tésztát: A maradék porcukrot a tojás sárgájával és az olvasztott margarinnal habosra kavarjuk, majd az érett kovásszal együtt a liszthez öntjük, langyos tej folyamatos adagolásával kézi turmixgéppel csomómentesre kavarjuk 15-20 percig kelesztjük. Kelesztés után átkavarjuk, lisztezett asztalra borítjuk, tetejét liszttel megszórjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. (Bőven lisztezzük a tészta felületét, hogy ne ragadjon, a tésztába viszont ne gyúrjuk bele!)A kinyújtott tésztából fánkokat szaggatunk, tálcára tesszük és ismét 15-20 percig kelesztjük. A kelt fánkokat forró olajban aranybarnára sütjük, ízlés szerint porcukorral, lekvárral tálaljuk. Tipp: A tészta annál jobb minél tovább tud kelni, így szaggatás előtt, ill. szaggatás után 30 percig is keleszthető. |
Képviselőfánk |
Hozzávalók: 25 dkg Barbara gluténmentes süteménypor, 8-9 db tojás, 25 dkg margarin, 2,5 dl víz. Elkészítése: A vizet felmelegítjük és megolvasztjuk benne a margarint, majd a süteményporral csomómentesre kikavarjuk. A tűzön kicsit megpirítjuk a masszát. A tűzről levéve a tojásokat egyesével hozzákeverjük kézi habverő segítségével. Nyomózsákból távol egymástól halmokat nyomunk egy sütőpapírral bevont tepsire. Vigyázzunk, mert a tészta a háromszorosára nő. 210 fokos gőzös sütőben addig sütjük a fánkot, amig megnő, majd 150 fokos, félig nyitott sütőajtóval szárítjuk. A kész fánkokat félbevágjuk, pudinggal és tejszínhabbal megtöltjük, majd megszórjuk porcukorral. Tipp: Ha nincs gőzös sütőnk, tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli edényt. Sós töltelék esetén a fánkot sütés előtt szezámmaggal megszórhatjuk. |
Palacsinta |
Hozzávalók: 35 dkg Barbara süteménypor, 5 dkg Barbara kelt tészta lisztkeverék,1 l tej, 2 dl szénsavas ásványvíz (ill. szódavíz), 4 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 4 ek. étolaj... Elkészítése: A süteményport, kelt tészta lisztkeveréket, sót összekeverjük. A tejben elkavarjuk a tojást, vaníliás cukrot, olajat. Kézi turmixgéppel a liszthez folyamatosan hozzáadagoljuk a tejet, majd a végén ásványvízzel hígítjuk. 15 percet állni hagyjuk, majd a szokásos módon kisütjük. Tipp: Minden egyes palacsinta kisütése előtt a sütőt olajjal érdemes kikenni. |
BARBARA gluténmentes szeletelt toast kenyér |
Összetevők: tej, kukoricakeményítő, rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő, só, sűrítőanyagok (xantán, guar-gumi), élesztő, cukor, szőlőcukor, cukorréparost, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), savanyúságot szabályozó (citromsav), őrölt köménymag. Minőségét megőrzi 21 napig. |
BARBARA gluténmentes szeletelt toast fehérkenyér |
BARBARA gluténmentes szeletelt magvas toast kenyér |
A termék glutén és tojásmentes! |
Szavazás